1.0
PENDAHULUAN
Dewasa
ini, masyarakat telah sedar akan kepentingan menjaga kesihatan demi untuk
kebaikan diri, keluarga dan negara. Amalan pemakanan kuno yang mempunyai banyak
pantang larang yang selama ini diwarisi oleh nenek-moyang banyak membawa
keburukan kepada kesihatan telah dapat dikikis dalam jiwa masyarakat moden dan
mereka telah berusaha ke arah yang lebih positif. Sehubungan dengan itu,
masyarakat telah sedar dan berusaha untuk menuju ke arah kesihatan yang lebih
sempurna sama ada dalam soal pemakanan mahupun keselamatan pemakanan serta
melakukan aktiviti fizikal yang lebih sihat.
Pertubuhan
Kesihatan Sedunia (WHO) telah memperkenalkan satu program pemakanan yang unik
dan pada asalnya dicipta khas untuk digunakan oleh para ahli-ahli sukan dalam
temasya sukan yang hebat dan termasyhur di dunia. Program yang dimaksudkan
ialah “The 3 Fives”. Ia diperkenalkan dan dilancarkan pada tahun 2008
iaitu pada temasya Sukan Olimpik Beijing di China dan kemudiannya diamalkan
juga di Afrika Selatan sempena pertandingan bolasepak Piala Dunia pada tahun
2010.
Program
“The 3 Fives” ini merupakan sebahagian daripada
kempen mempromosikan peranan makanan yang bersih dan sihat serta mengamalkan
aktiviti fizikal terhadap gaya hidup sihat yang sangat dititikberatkan sekarang
ini. Program yang diperkenalkan ini memperlihatkan bahawa gaya hidup sihat amat
ditekankan terutama kepada golongan atlet dan kandungan program ini
memperlihatkan kombinasi keselamatan makanan, cara pemakanan dan aktiviti
fizikal yang dilakukan seharian.
Memandangkan
program ini merupakan satu program yang amat baik diamalkan, ianya bukan
sekadar untuk atlet semata-mata tetapi juga amat sesuai diamalkan oleh setiap
lapisan masyarakat di dunia ini. Sudah tiba masanya setiap masyarakat di dunia
ini mengambil peranan dan berusaha untuk ke arah gaya hidup sihat dan harus
mengamalkan program yang diperkenalkan ini tanpa syak wasangka.
2.0
“FIVE
KEYS TO SAFER FOOD” ( 5 TIPS UNTUK MAKANAN SIHAT)
Bagi
mendapatkan kesihatan dan tubuh badan yang baik, kita seharusnya mengamalkan
cara pemakanan yang sihat dan selamat. Pemakanan yang sihat dan selamat amat penting dan tidak boleh dipandang ringan
oeh setiap individu. Terdapat 5 cara atau panduan di dalam program pemakanan
selamat ini iaitu:
2.1
Kekalkan
kebersihan
Kebersihan
adalah asas kepada kesihatan. Bagi menjamin kesihatan yang sempurna, kita
seharusnya berusaha untuk mengekalkan kebersihan diri seperti membasuh tangan
setiap kali selepas ke tandas dengan sabun atau pencuci yang sesuai. Mencuci
tangan adalah perlu kerana ia dapat menghindari kuman daripada membiak pada
tempat yang kita peganag atau pada alatan penyediaan makanan yang kita gunakan.
Menurut Pengurus Penjenamaan (Pembersihan Kulit), Unilever (M) Holdings Sdn
Bhd, Lenny Chuah, sekarang ini terdapat banyak jenama pencucui
tangan yang selamat digunakan berada di pasaran yang boleh menyelamatkan
pengguna daripada terkena jangkitan atau bakteria pembawa penyakit.
Selain
itu, kita perlulah mempastikan agar dapur tempat menyediakan makanan bebas
daripada serangga dan haiwan pembawa penyakit seperti lipas, lalat dan tikus. Selain
daripada itu, kebersihan pakaian dan tempat tinggal perlu dititikberatkan juga
dalam kehidupa seharian. Peralatan serta perkakasan di dapur juga perlu berada
dalam keadaan baik dan bersih dan hendaklah dicuci selepas setiap kali
digunakan. Kesihatan akan bertambah jika keadaan sekeliling kita bersih dan
terpelihara.
2.2
Asingkan
bahan mentah dengan makanan yang telah dimasak
Ramai
tidak sedar akan masalah kebersihan di dapur merupakan punca kepada bermacam
jenis penyakit atau keracunan makanan. Program “The 3 Fives” ini telah
menekankan tentang masalah ini. Antara langkah yang perlu diikuti ialah
mengasingkan bahan mentah dengan bahan yang telah dimasak. Jangan menyimpan
makanan yang telah dimasak dan sedia dimakan bersama dengan bahan mentah atau
belum dimasak kerana bakteria pada bahan mentah akan mudah merebak pada makanan
yang telah dimasak.
Selain
itu, kita juga hendaklah mengasingkan daging, ayam atau itik serta makanan laut
daripada makanan-makanan mentah yang lain seperti sayur-sayuran dan buah-buahan
di tempat yang sesuai dan berbeza. Jangan menggunakan bekas yang sama untuk
menyimpan bahan-bahan mentah di atas.
2.3
Masak
dengan betul
Pastikan
makanan seperti daging, ayam atau itik, telur dan makanan laut hendaklah
dimasak dengan betul agar kuman dapat dimatikan sebelum dimakan. Makanan
seperti sup atau stiew hendaklah direneh dengan suhu yang tinggi sehingga 70˚C dan pastikan air rebusan tidak berkeadaan
atau berwarna merah jambu. Jika keadaan ini berlaku, ia menunjukkan makanan
tersebut belum cukup masak dan belum sesuai dan tidak selamat untuk dimakan.
Menurut
pendapat seorang pakar masakan yang juga seorang selebriti, Redzuawan
bin Ismail memperingatkan, elakkan memasak terlalu lama segala jenis
makanan kerana ia akan menghasilkan toksik kimia yang merbahayakan kesihatan.
Jika ingin memanaskan semula makanan, pastikan makanan tersebut dipanaskan
sebaik-baik yang boleh kerana ia dapat mematikan bakteria yang terdapat di
dalam makanan tersebut.
2.4
Simpan
makanan pada suhu yang sesuai
Apabila
memasak, jangan melebihi tempoh 2 jam kerana ia akan mengundang toksik kimia di
dalam makanan. Makanan yang ingin dihidangkan hendaklah berada di
-4-
bawah suhu 60˚C. Makanan yang
dikeluarkan dari peti sejuk hendaklah dipanaskan semula sebelum dimakan dan
jangan dipanaskan dengan suhu bilik sahaja. Bakteria mudah merebak dalam
keadaan suhu bilik ini.
Dr.
Junaidah Abdul Wahab, Pegawai Perubatan Unit Kesihatan Universiti Sains
Islam Malaysia (USIN) menyatakan bahawa
makanan mentah yang hendak disimpan di dalam peti sejuk atau hendak
dibekukan, pastikan suhunya dalam keadaan 5˚C sahaja. Bakteria tidak dapat merebak
pada suhu yang dinyatakan ini. Jangan menyimpan makanan di dalam peti sejuk
terlalu lama kerana ia dapat menghilangkan kandungan zat di dalam makanan
tersebut. Jangan bekukan semula makanan selepas dinyahbekukan kerana ia akan
mengundang bahaya atau keracunan makanan.
2.5
Guna
air bersih dan bahan mentah yang baik
. Air sangat penting kepada tubuh badan kita.
Menurut para penyelidik, badan manusia terdiri daripada 70 peratus air dan
manusia hanya mampu bertahan untuk hidup tanpa air selama lebih kurang seminggu
sahaja. Pastikan kita sentiasa meminum air yang bersih atau air yang telah
dirawat agar bakteria di dalam air tersebut telah dimatikan. Sebaiknya,
minumlah air yang telah bertapis yang dijamin mutunya serta kebersihannya. Kebiasaannya,
kita perlu minum sebanyak 8 gelas air sehari untuk mengekalkan kesihatan. Namun
begitu ia boleh ditambah mengikut keadaan cuaca persekitaran dan keperluan
seseorang.
Kulit
kita akan sentiasa sihat dan halus jika kandungan air di dalam badan mencukupi.
Kulit akan menjadi kering dan tidak bermaya jika badan kekurangan air. Meminum
air yang banyak juga dapat menghindari
‘butir-butir batu karang’ di dalam ginjal. Air juga dapat menurunkan
berat badan kerana apabila kita meminum air yang banyak, segala toksin yang
terdapat di dalam badan akan dapat dinyahkan.
Selain
itu,basuhlah buah-buahan dan sayur-sayuran terlebih dahulu dengan air yang
bersih sebelum dimakan.
Bagi
menjamin kesihatan yang baik, pilih makanan yang berkualiti dan bebas daripada
bakteria. Pilihlah makanan yang dipasteur terlebih dahulu seperti yogurt atau susu kultur kerana
bakteria yang terdapat di dalam makanan tersebut telah dinyahkan. Bakteria juga
tidak mudah membiak dalam makanan yang telah dipasteurkan. Selain itu, apabila hendak
membeli atau memilih makanan, pastikan tarikh luputnya masih berada dalam
keadaan yang baik dan selamat. Makanan yang telah tamat tempoh penggunaannya
adalah sangat berbahaya kepada kesihatan. Jika memilih makanan di dalam tin,
pastikan juga agar tinnya tidak kemek atau
berkarat kerana bakteria mudah merebak di dalam bekas atau tin yang
kemek atau berkarat.
3.0
“FIVE
KEYS TO A HEALTHY DIET”
(
5 TIPS UNTUK PEMAKANAN SIHAT )
Pepatah ada mengatakan bahawa,
untuk melihat perwatakan seseorang ianya boleh dilihat pada tabiat atau cara
pemakanannya. Pemakanan amat penting kepada manusia untuk proses tumbesaran
fizikal mahupun perkembangan mental. Pemakanan yang sihat haruslah bermula dari
peringkat awal kelahiran sehinggalah ke akhir hayat. Jika ini diamalkan, sudah
pasti kesihatan seseorang akan berada dalam keadaan yang baik dan memuaskan.
Berikut adalah disenaraikan 5 kunci utama dalam mengendalikan cara pemakanan
sihat:
3.1
Penyusuan
ibu
Susu
ibu merupakan makanan terbaik bagi bayi yang baru lahir sehingga
sekurang-kurangnya beruisa enam bulan. Susu ibu mempunyai kandungan kolostrum
yang tinggi dan amat sesuai untuk bayi yang mana ia diperkaya dengan antibodi
dan dapat melindungi bayi daripada pelbagai jenis penyakit. Susu ibu juga
mempunyai vitamin A dan E yang dapat mencegah penyakit mata dan alahan. Susu
ibu juga mampu mencegah penyakit jaundis kerana kandungannya yang mengandungi
mekonium.
Di
dalam Jurnal, Wanita dan Pemakanan, Panduan Praktikal Profesianal Kesihatan,
menurut Dato’ Fatimah Saad, Ketua Pengarah Lembaga Penduduk Dan
Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), susu ibu mengandungi antibodi (lgA)
yang dapat melindungi bayi daripada jangkitan kuman dan alahan, mengurangkan
risiko pencemaran berbanding dengan penyusuan secara lain. Ia juga dapat
mengurangkan penyakit-penyakit seperti batuk, jangkitan telinga, bronkitis,
penumonia, meningitis dan
cirit-birit.
Menurut
American Journal Of Clinical, 1991, “Susu ibu mengandungi
protein, lemak dan asid lemak yang tinggi dan mudah dihadam. Perkembangan
sistem penglihatan bayi yang menyusu juga mengumpul DHA di dalam korteks. Ia
juga mengurangkan risiko penyakit jantung, kencing manis, kanser dan obesiti
kanak-kanak bila mereka meningkat dewasa”.
3.2
Pengambilan
pelbagai makanan
Tabiat
pemakanan yang betul bermula dari peringkat bayi lagi. Bayi yang berusia 6
bulan ke atas seharusnya diperkenalkan makanan yang sesuai mengikut umur dan
dipelbagaikan juga jenis makanannya. Selain daripada susu, banyakkan makanan
yang mengandungi unsur-unsur sayuran, buah-buahan dan makanan daripada haiwan
seperti ikan, daging, ayam atau itik ( yang dibuang kulitnya ) dan telur.
Makanan bayi tidak sama atau serupa dengan makanan orang dewasa. Oleh yang
demikian, makanan tersebut hendaklah dicampur dengan beras atau gandum dan
dikisar sebelum diberikan kepada bayi.
Kanak-kanak tidak boleh dipisahkan
dengan makanan yang berunsurkan susu.
Ini adalah kerana susu amat diperlukan kepada kanak-kanak yang sedang membesar.
Kanak-kanak yang berusia satu hingga enam tahun perlu diberikan pelbagai jenis
makanan yang seimbang untuk mengekalkan tumbesaran dan perkembangan menyeluruh.
Menurut Pakar Pemakanan Kanan, Danone Dumex (Malaysia) Sdn. Bhd., Puan
Ng Pui Kunn, pemakanan kanak-kanak yang berunsurkan susu amat penting
tambahan lagi susu yang diminum mempunyai pelbagai khasiat dan vitamin seperti
DHA, AA, SA dan Taurina serta nutrien penting lain seperti zink dan zat besi
yang sesuai untuk tumbesaran mental dan fizikal
Orang
dewasa juga tidak terkecuali dalam soal menjaga pemakanan ini. Bagi menjamin kesihatan yang sempurna, seseorang itu
hendaklah mempelbagaikan pemakanannya. Kita boleh mengambil roti berserat,
makanan bijirin berasaskan oat,emping jagung, kuih-muih (kurang gula dan lemak),
kekacang, gandum dan sebagainya serta makanan seimbang yang lain sebagai diet
harian kita. Pengambilan makanan yang seimbang dapat mengelakkan seseorang itu
daripada jangkitan penyakit. Makanan seimbang juga turut membantu mengawal
obesiti dalam kalangan masyarakat.
3.3
Makan
sayuran dan buah-buahan
Buah-buahan
dan sayur-sayuran adalah sumber vitamin, mineral dan serat yang amat baik untuk
tubuh badan. Secara semula jadinya, sayur-sayuran dan buah-buahan kurang
mengandungi lemak dan dapat membekalkan zat-zat penting seperti vitamin C,
vitamin E, karotinoid yang terbaik termasuk vitamin A dan asid folik. Sayur-sayuran dan buah-buahan perlu dimakan
setiap kali mengambil hidangan makanan.
Mengambil
sayur-sayuran dan buah-buahan secara mentah adalah sangat digalakkan kerana
vitamin di dalamnya adalah banyak dan baik berbanding makanan yang dimasak
terlalu lama. Sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi gula semula jadi yang
tinggi yang baik untuk kesihatan dan amat diperlukan oleh tubuh badan.
Agensi
Penyelidik Kanser Antarabangsa WHO mensarankan agar pengambilan
sayur-sayuran dan buah-buahan yang mencukupi dapat mengelakkan diri dan
mengurangkan risiko sebanyak 12 peratus daripada terkena kanser dan 20 hingga
30 peratus kanser usus.
Menurut
pendapat Dr. Tee E. Siong, Presiden Persatuan Pemakanan Malaysia,
penyakit jantung dapat dikurangkan dengan pengambilan sayur-sayuran dan
buah-buahan yang sesuai iaitu antara 400 hingga 500 gram setiap hari atau
bersamaan 80
gram dalam setiap hidangan. Ini
adalah kerana kandungan fitonutrien dan
kalium yang terdapat di dalam sayuran dan buah-buahan dapat membantu
mengurangkan risiko penyakit jantung ini.
Untuk
membantu meningkatkan pengambilan serat pada kanak-kanak dan orang dewasa yang
tidak sukakan akan sayur-sayuran dan buah-buahan, mereka ini boleh diberikan jus buah ( yang diproses seluruhnya tanpa
diasingkan seratnya ). Jus buah tulen 100 peratus adalah makanan tambahan
terbaik yang mampu memenuhi keperluan badan seharian. Pendapat ini diakui oleh Komiti
Penasihat Garis Panduan Pemakanan 2005 Amerika Syarikat yang mengatakan
bahawa jus buah tulen memberikan sesetengah vitamin dan garam galian yang lebih
baik berbanding memakan buah itu sendiri dan pemprosesan jus buah dapat
meningkatkan paras fitonutrien. Pendapat ini turut diperakui oleh seorang Timbalan
Presiden merangkap pakar perunding nutrisi Pepsi Co. International, Dr.
Dondeena Bradley.
3.4 Pengambilan
minyak dan lemak secara sederhana
Lemak
memang diperlukan di dalam sistem badan. Namun demikian, pengambilan lemak yang
berlebihan akan menyebabkan kesihatan terganggu dan boleh membawa kepada
pelbagai penyakit seperti serangan jantung dan angin ahmar. Pemakanan memainkan
peranan penting dalam menjaga paras lemak dan kolesterol agar badan sentiasa
berada dalam keadaan sihat setiap masa. Sepatutnya pengambilan minyak dan lemak
dalam hidang seharian mestilah pada tahap yang minimum sahaja.
Apabila
memasak, pilihlah minyak yang mengandungi kurang lemak seperti minyak kelapa
sawit, minyak jagung, minyak zaiton atau minyak biji bunga matahari kerana
kandungan lemak dalam minyak ini adalah sangat rendah. Jangan gunakan minyak
daripada lemak haiwan yang tinggi kandungan lemaknya kerana ia tidak baik untuk
kesihatan. Penggunaan minyak yang berulang kali terutama untuk menggoreng
makanan adalah tidak sesuai dan tidak baik untuk kesihatan.
Semasa
memilih makanan, kurangkan pengambilan daging yang berlemak. Pilihlah makanan
yang terdiri daripada makanan yang berdaging putih seperti ayam, burung atau
itik yang dibuang kulitnya dan makanan laut seperti ikan kerana ia mengandungi
lemak yang sedikit jika dibandingkan dengan daging merah. Cuba elakkan
pengambilan daging yang diproses seperti daging burger atau sosej kerana ia
mengandungi kandungan lemak dan garam yang tinggi dan tidak baik untuk
kesihatan. Pendapat ini dipersetujui oleh Pensyarah di Jabatan Surgeri HUKM,
Dr. Mohd Zamrin Dimon dalam ruangan kesihatan “Memperbaiki Saluran Jantung”
keluaran Utusan Malaysia.
Selain
daripada itu, kita juga digalakkan mengambil makanan seperti susu yang rendah
lemaknya. Makanan yang digoreng dengan menggunakan minyak yang banyak merupakan
cara memasak yang paling tidak baik kerana ia mengandungi asid lemak yang
tinggi dan memudaratkan kesihatan kerana lemak tepu akan terkumpul di
dalam badan dan boleh menyebabkan penyakit yang berbahaya kepada pengguna.
Ambillah makanan
yang digril atau dibakar mahupun
direbus sebagai pilihan kerana makanan ini kurang mengandungi lemak.
3.5 Kurangkan
pengambilan gula dan garam dalam makanan
Menteri
Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Liow
Tiong Lai, menyatakan selain daripada mengurangkan pengambilan gula, orang
ramai juga disarankan supaya mengurangkan pengambilan garam ataupun natrium dan
sodium dalam makanan seharian untuk kebaikan kesihatan. Rakyat juga diingatkan
supaya mengurangkan pengambilan makanan seperti cincalok, belacan, kicap, sos
tiram, ikan masin dan jeruk-jeruk yang boleh mendatangkan bahaya kepada
kesihatan.
Pihak
berkuasa Amerika Syarikat juga telah merancang mengurangkan secara perlahan
penggunaan garam di kalangan penduduk negara itu kerana menyifatkan pengurangan
bahan berkenaan akan mengurangkan risiko darah tinggi dan sakit jantung.
Pengguna
diingatkan supaya mengelakkan penggunaan garam yang berlebihan di dalam masakan
atau hidangan. Selain itu, masyarakat juga diingatkan agar tidak menabur garam
ke dalam hidangan ketika menghidangkan makanan. Selain itu, penggunaan sos dan
serbuk perasa hendaklah dihadkan dan meminimumkan pengambilan telur masin, ikan
masin, sayur jeruk dan makanan diproses.
Begitu
juga halnya dengan gula. Walaupun gula tidak mempunyai nutrien, namun ia
penting dalam membekalkan tenaga kepada kita. Namun begitu, kita harus sedar
akan bahaya jika gula diambil secara berlebihan. Setiap individu hanya
memerlukan 50mg gula sehari, tetapi pengambilan yang berlebihan boleh
menyebabkan kegemukan, kerosakan gigi dan diabetes (kencing manis). Elakkan
pengambilan makanan yang tinggi kandungan gula seperti minuman berkarbonat, susu
pekat manis, kek aising, jus buah-buahan bercampur gula dan lain-lain makanan
yang memudaratkan kesihatan.
4.0
“FIVE
KEYS TO APPROPRIATE PHYSICAL ACTIVITY”
(
5 TIPS AKTIVITI FIZIKAL YANG SESUAI )
Gaya
Hidup Sihat merupakan amalan hidup yang amat penting untuk menjaga tahap
kesihatan. Menurut kajian yang dilakukan oleh Yayasan Jantung Malaysia
dalam jurnalnya yang bertajuk “Lakukan Aktiviti Fizikal Untuk Kesihatan dan
Kecergasan” mengatakan bahawa 44 peratus rakyat Malaysia tidak mengamalkan gaya
hidup sihat seperti bersenam dan menjaga pemakanan. Oleh yang demikian,untuk
meningkatkan tahap kesihatan dan kesejahteraan diri, selain dari menjaga
pemakanan, kita juga harus melakukan senaman dan aktiviti fizikal yang
menyihatkan.
4.1
Bertindak
segera – anda belum terlewat!
Syabas,
anda telah sedar akan kepentingan bersenam! Anda merupakan golongan orang yang
sedar akan kepentingan bersenam untuk kesihatan tubuh badan. Jika anda seorang
yang tidak aktif sebelum ini, jangan malu untuk memulakan perkara dianggap baru
dan baik ini. Anda masih belum terlewat untuk memulakan sesuatu yang akan
mendatangkan banyak faedah dalam hidup anda.
Jadilah
seorang yang aktif untuk melakukan kegiatan senaman sama ada berseorangan
mahupun bersama rakan pejabat. Lebih menyeronokkan jika aktiviti ini dilakukan
bersama ahli keluarga. Lakukan aktiviti seperti berjogging, ‘big-walk’,
senamrobik, taichi dan lain-lain di masa lapang. Jangan jadikan aktiviti ini
sebagai suatu beban yang menyusahkan. Jika anda beranggapan demikian, sudah
tentu sukar untuk memulakannya.Cuba ubah paradigma anda mulai sekarang. Jika
ada masa terluang, jangan asyik memerap di hadapan televisyen atau mengadap
komputer sepanjang masa. Luangkan masa dan keluar untuk melakukan aktiviti yang
berfaedah seperti yang dinyatakan di atas. Jika anda dapat mengatasi masalah
ini, lama-kelamaan anda akan menyukainya. Bak kata pepatah, “Alah bisa tegal
biasa”.
4.2
Sentiasa
cergas – jadilah orang yang aktif
Banyak
cara untuk menjadi seorang yang cergas. Selain daripada aktiviti senaman, anda
boleh lakukan aktiviti lain yang boleh mendatangkan kesan yang memberangsangkan
kepada kesihatan badan anda. Sebagai contoh, anda boleh berjalan kaki ke kedai
berdekatan untuk membeli barang sambil bersantai. Anda juga boleh berbasikal di
waktu lapang sama ada untuk ke masjid atau ke tempat riadah. Anda juga boleh
melakukan senaman ringan di dalam pejabat apabila menghadapi stres.
Jadilah
orang yang mengamalkan aktiviti aktif demi mengekalkan badan yang sihat. Ketika
di tempat kerja, cuba kurangkan pergerakan dengan menaiki lif. Lebih baik anda
menggunakan tangga dan secara tidak langsung anda telah melakukan aktiviti yang
cergas. Anda juga boleh meletakkan kereta di tempat pakir yang agak jauh dan
berjalan menuju ke pejabat dalam keadaan yang santai. Cara ini akan menjadikan
anda sebagai seorang yang aktif.
Menurut
pendapat Dr. Chen Chee Keong, Ketua Unit Sains Sukan USM, “bersukan tidak
semestinya dilakukan di padang sahaja. Menyapu sampah, mencuci pinggan mangkuk,
memotong rumput, menyangkul dan sebagainya boleh juga dianggap sebagai
bersenam”. ( Daripada risalah : Tips Kuruskan Badan ). Hal ini dibangkitkan
kerana didapati hampir 80 peratus wanita di negara ini tidak suka bersenam.
4.3
Tetapkan
sasaran – lakukan 30 minit sehari
Jika
anda telah memulakan aktiviti yang menyeronokkan ini, lakukanlah setiap hari.
Cuba tetapkan sasaran agar dapat dilakukan selama 30 minit sehari dan lakukan
tanpa rasa jemu atau kerana terpaksa. Jadikan aktiviti yang menyihatkan ini
sebagai satu rutin dalam kehidupan anda.
Ajaklah
rakan atau ahli keluarga untuk sama-sama menikmati cara hidup yang sihat ini.
Anda tidak rugi jika melakukan aktiviti yang boleh didapati secara percuma dan
mendatangkan kesan yang besar kepada kesihatan dan diri anda.
Menurut
Dr. Steven N Blair, Pengarah Penyelidikan dalam jurnal bertajuk “30 Minit
Untuk Kesempurnaan Kesihatan” terbitan Persatuan Pemakanan Malaysia berkata
bahawa, “ Senaman yang terkumpul selama 30 minit adalah apa yang anda perlukan
untuk kekal sihat dan mengurangkan risiko kesihatan”.
4.4 Berani mencuba – lakukan aktiviti yang
lebih aktif
Anda
digolongkan ke dalam golongan orang yang hebat jika anda berani mencuba
melakukan aktiviti fizikal yang lebih aktif dan lebih mencabar. Sebagai contoh, anda melibatkan diri dalam permainan
bola sepak, badminton, bola keranjang, renang dan sebagainya yang mana aktiviti
ini memerlukan pergerakan fizikal yang lebih banyak.
Cuba
kikis tanggapan yang mengatakan bahawa sukan hanya untuk golongan muda sahaja.
Sekali-sekala, cubalah berbasikal ke tempat kerja, jangan malu atau takut
dengan kritikan orang lain terhadap diri anda.
4.5.Tetap dan tekal – belia aktif
Para
pelajar dan belia digalakkan melakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 60
minit sehari. Aktiviti ini seharusnya dilakukan secara tetap dan konsisten.
Pelbagai aktiviti boleh di lakukan sama ada di rumah mahupun di sekolah.
Aktiviti berkumpulan dapat memupuk semangat kesukanan dan kesetikawanan dan
melahirkan masyarakat yang aktif.
Di
Malaysia, Program 1 Murid 1 Sukan merupakan salah satu program yang menjurus kepada
melahirkan masyarakat yang sihat. Program ini diilhamkan oleh Menteri
Pelajaran Malaysia, Dato’ Seri Muhyiddin Yassin dan dilaksanakan seluruh
negara mulai awal tahun 2011 ini. Suatu masa dahulu, kerajaan juga
memperkenalkan aktiviti Rakan Muda kepada belia-belia seluruh negara untuk
melibatkan diri dalam kegiatan yang berfaedah dan menyihatkan badan.
5.0
KESIMPULAN
Berdasarkan pernyataan-pernyataan yang telah diterangkan
di atas, jelaslah kepada kita bahawa Program “The 3 Fives” ini banyak memberikan info yang amat
penting dan berguna untuk diamalkan oleh orang ramai bagi mengekalkan
kebersihan dan kesihatan diri. Apa yang jelas, progran yang diperkenalkan oleh
WHO ini banyak nenekankan tentang gaya hidup sihat bermula dari pemakanan awal
bayi sehinggalah aktiviti sihat yang dilakukan oleh golongan dewasa.
Kandungan
program yang disarankan ini mencakupi soal keselamatan pemakanan, pemakanan
sihat dan aktiviti fizikal yang sesuai diamalkan oleh orang ramai. Walaupun
ianya nampak agak ringkas tetapi isi kandungannya amat bermakna serta padat dan
patut dipraktikkan oleh sesiapa sahaja. Orang ramai tidak seharusnya memandang
ringan tentang program yang dicadangkan ini kerana ia dapat memberikan impak
yang tinggi kepada pengamalnya.
Bagi
individu yang selama ini tidak mengambil pusiang akan masalah kesihatan,
sememangnya, Program “The 3 Fives” ini sangat sesuai diamalkan. Anda belum
dikira terlambat untuk memulakan perkara yang mendatangkan banyak faedah ini. Segalanya
terletak di atas kemahuan anda sendiri, buangkan perasaan malu dan malas
sekarang juga dan terus lakukan tanpa kesangsian. Semua ini boleh dilakukan
sendiri tanpa mengeluarkan sebarang belanja, apa yang penting anda hanya perlu
mengikuti setiap panduan dengan betul dan lakukan bersungguh-sungguh.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan